Magas, korrekt árakat biztosítunk mindenkinek. Most akár fazonáron átvesszük ékszerét Budapesti üzletünkben! Pontos összeg meghatározásához keressen személyesen bennünket.
Most minden ügyfelünk számára kiemelten magas árakat biztosítunk.
Platina és palládium vételi árfolyam*
Platina
9000Ft
Szín /gr
Palládium
10000Ft
Szín /gr
Tört arany napi ára*
15000Ft
14K /gr Fémjelzett
19200Ft
18K /gr Fémjelzett
25500Ft
24K /gr
Tört ezüst napi ára*
220Ft
800‰ /gr
250Ft
925‰ /gr
280Ft
Szín /gr
További ezüst árak >>
*Érvényes: 2024.07.12. 1gr-tól
    Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!
Aranyfelvásárlás árak További arany árak >>
  14K / gr 18K / gr 24K / gr
Szfvár 14800 19000 25300
Bp, Király u. 0 0 0

Ezüst felvásárlás árak További ezüst árak >>
  800e / gr 925e / gr Szín / gr
Szfvár 215 240 270
Bp, Király u. 0 0 0

Érvényes: 2024.07.12. 1gr-tól
Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!
Nagyobb mennyiséget szeretne eladni ?

Kérjen ajánlatot a felvásárlásra!

Arany Felvásárlás

Amennyiben megunta arany vagy ezüst ékszerét, vagy esetleg pénzre van szüksége, üzletünkben arany felvásárlás útján beválthatja meglévő aranyát, ezüstjét készpénzre. A vételi arany és törtarany árfolyam mindig honlapunk jobb oldalán található meg.
Arany felvásárlás esetén lemérjük az Ön által behozott tört arany vagy tört ezüst súlyát, majd az aktuális arany árfolyam értékkel megszorozzuk és kifizetjük. Arany felvásárlás során a teljes összeg kifizetésre kerül, amelyből semmilyen egyéb költséget nem vonunk le.

Arany Mérés

Az arany:

Az arany kémiai jele: AU, amely a latin Aurum szóból ered.
Az arany kristályrács típusa: szabályos lapközepes
Olvadáspontja: 1063 C°
Sűrűsége: 19,32 kg/dm'
Atomsúlya: 197,00
Az arany a világ legrégebben ismert nemes fémje. Története hosszú évszázadokon át egyben a pénz története is volt. Szép sárga színű a levegőn a fényét megtartja és ezért nagy becsben áll ősidők óta az ember szemében. Már a legrégibb időkben ékszereket és dísztárgyakat készítettek belőle. Mezopotámiában az ásatások közben 6000 éves aranytárgyakat találtak. A piramisok feltárása alkalmával a fáráók sírjaiból pedig 3500 éves aranytárgyak kerültek elő. Látható, hogy az aranyat minden korban igen nagyra becsülték, a régi egyiptomiaknál, a perui inkáknál és a mexikói mayáknál az arany volt a napisten jelképe. A leginaktívabb elem egyike,mely az oxigénnel sem alacsony sem magas hőmérsékleten nem egyesül. A színe és súlya mellett még a nyújthatósága, a könnyen megmunkálhatósága is sok szerepet játszott abban,hogy az emberiség legértékesebb féme lett.
Egy gramm aranyból 2000 m hosszú huzalt lehet készíteni. Nagymértékű nyújthatóságán alapszik az igen vékony (0,0001mm) aranyfüstlemezek készítése. Ezek olyan vékonyak,hogy a világosság felé tartva, a fénysugarak zöldeskék színnel áttetszenek rajtuk. Az aranyfüstöt ma már csak képkeretek,üveg és könyvaranyozására ezenkívül a restaurátorok használják.
Az arany jól vezeti a hőt és a villámosságot, villamos vezetőképessége a fémek között az ezüst és réz után következik.
Alkalmazási területei: A legfontosabb valutafém, de alkalmazzák a gyógyászatban és az elektromos iparban.

Mi az arany karát?

A.) A karát a drágakövek tömegének mérésére szolgáló mértékegység.
Jele: Kt, angolszáz területen ct.
1 Kt = 2 x 10-4 kg = 200 mg

B.) A karát az aranyötvözet finomsági fokának megjelölésére szolgáló mértékegység.
tiszta arany = 24 karátos

A karát elnevezés a szentjánoskenyérfa termésének görög nevéből, a keration szóból ered, aminek magvait az ókorban - azok nagyon hasonló mérete és súlya miatt - precíziós súlymérésre használták. Bonyolította a helyzetet, hogy minden egyes állam "saját" karátegységet használt, és ezek súlya természetesen eltért egymástól. Később a Trójában használatos szemek súlya lett általánosan elfogadott, amelyek 205 mg-nak feleltek meg. Ezt az értéket 1907-ben a metrikus rendszert használó országok 200 mg-ra módosították (metrikus karát), és manapság már ez az érték az egész világon elfogadott és használatos.

Arany fémjelek

Az ötvöstárgyak kötelező bélyegzése a különböző országokban a céhek megalakulása óta ismert. Magyarországon az ötvösjegyek használatának legkorábbi emlékei 1370-ből származnak. A kutatók adatokat találtak arra, hogy országunkban 1504-ben már a készítőkön (mesterjegyen) kívül a céh próbabélyegének beütését is előírták. A céhek a mesterjegy használatát és a céhmesterek próbakötelezettségét (azaz a nemesfém vizsgálatát) írták elő. 1867. január 1-jétől a nemesfémek finomságának vizsgálata az Osztrák-Magyar Monarchiában állami hivatalok hatáskörébe került és itthon is az osztrákhoz hasonló fémjelzési törvény lépett életbe., amely szerint Magyarországon és Ausztriában egyező fémjeleket használtak és az addigi karát és lat helyett pedig a nemesfém ötvözetek finomságát ezredrészekben fejezték ki. A forgalomba hozható arany- és ezüsttárgyak finomságát 4 fokozatban állapították meg. A nemesfémből készült tárgyak csak úgy kerülhettek forgalomba, ha a finomságukat a Magyar Királyi Főfémjelző és Fémbeváltó Hivatal valamint a Magyar Királyi Főkémlő Hivatal megvizsgálta, és a finomságuknak megfelelően fémjelezte. A fémjelzés azt jelenti, hogy a nemesfémből készült tárgyba a finomságot jelző fémjelet beütötték. Azt a tárgyat, amely nem érte el az előírt finomságot: összetörték. A fémjelek a finomsági fokokhoz kötöttek, de ugyanarra a finomságra is másféle jeleket használtak kisebb és nagyobb tárgyak esetén. A Monarchia idején Ausztriában és Magyarországon is a nagyobb városokban önálló fémjelző hivatalok működtek. Megkülönböztetésükre a fémjelen belüli nyomtatott nagybetű szolgált. Ausztriában a hivatalok megkülönböztetése A-tól N-ig terjedt, Magyarországon belül pedig a P-től V-ig terjedő betűket használták. A Monarchia felbomlása után megszűnt a közös fémjelzés Ausztriával. Magyarországon 1937-ig az Osztrák-Magyar Monarchia fémjeleit használták. Az 1937 szeptemberében életbe lépett új fémjelzési törvény megváltoztatta az addig elfogadott finomsági fokokat és új rajzolatú fémjeleket vezetett be. A finomságvizsgálatot és a fémjelzést a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet hatáskörébe utalta. 1966. január 1-jétől a nemesfémtárgyakra új finomsági fokok és fémjelek léptek életbe. 1999. januárjától került sor a legújabb fémjelek bevezetésére.